Mia van Yperenplein 101 |
3065 JK Rotterdam |
010-8509009 |
010-8509001 |
info@vermaas.visgilde.nl |
Dat vis gezond is, dat moge inmiddels wel duidelijk zijn. De gezondheidsraad adviseert zelfs om minimaal één keer per week vis te eten, en dan met name vette vis. Vette vis zit vol met omega 3 vetzuren, die het hart ondersteunen en belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. Gelukkig voor ons zijn veel vissen heerlijk te eten, maar toch is niet iedere vis hetzelfde. Zo zijn er verschillende magere, half vette en vette vissen. Waar vette vis meer omega 3 bevat, zitten magere vissen weer voller met eiwitten. In dit lijstje vind je de top 5 meest gezonde vissen:
Haring
De populaire haring is niet alleen erg lekker, maar ook erg gezond. De vis bevat minimaal 16 procent vet en beschikt daarnaast over een flinke dosis vitaminen zoals vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D. Het gezegde gaat niet voor niets: 'Haring in het land, dokter aan de kant'.
Zalm
De opvolger van de haring is gezond vanwege haar hoge gehalte omega 3 vetten en de vele vitamines die de zalm bevat. Wel is er een verschil tussen wilde zalm en gekweekte zalm. Wilde zalm, die vooral garnalen en planktonkreeftjes eet, is gezonder dan gekweekte vis.
Sardine
Deze wat onbekendere vissoort is rijk aan omega 3, eiwitten en vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis.
Makreel
De vette makreel is rijk aan omega 3 vetzuren en vitamine B12. De makreel is vooral gekookt een veelgegeten vissoort. De makreel is een echte lekkernij en heerlijk om af en toe eens te eten.
Forel
Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet. Je herkent de gezonde forel aan haar roze kleur, maar ook aan gekweekte forel wordt om commerciele redenen de roze kleur toegevoegd.