Mia van Yperenplein 101 |
3065 JK Rotterdam |
010-8509009 |
010-8509001 |
info@vermaas.visgilde.nl |
De voordelen van het eten van vis zijn goed gedocumenteerd. Naast het feit dat het een grote bron van eiwitten is, kan vis ook hoge niveaus van omega-3-vetzuren bieden. Er zijn meer dan 30.000 onderzoeken die de verschillende voordelen van omega-3 onderzoeken, vooral voor ontstekingen, de gezondheid van hart en hersenen. Vis is de beste natuurlijke bron van EPA- en DHA-vormen van omega-3-vetzuren.
Het voedingscentrum beveelt aan om elke week minstens twee porties vis te eten. Een aanbevolen portie vis is 3,5 ounce gekookt, of ongeveer ¾ kopje afgeschilferde vis. Hoewel er drie vormen van omega-3 beschikbaar zijn in voedingsmiddelen , bevatten de meeste voedingsmiddelen niet alle drie. Consumerende vis geeft het lichaam EPA- en DHA-vormen van omega-3. De derde vorm van omega-3, ALA, komt van planten en noten geconsumeerd door een normaal dieet. EPA en DHA zijn belangrijk vanwege de unieke voordelen die ze bieden voor het lichaam.
Onderzoekers van Harvard analyseerden 20 studies naar de inname van omega-3 voor honderdduizenden deelnemers. Deze studies richtten zich op de effecten voor mensen die zo'n honderd gram portie vis per week aten. Ze merkten duidelijk dat het consumeren van de aanbevolen visopname per week het risico op hartziekten met 36 procent vermindert.
Hartgezondheid is niet het enige gebied van de omega-3-voordelen voor het lichaam. Een onderzoek naar de consumptie van zeevruchten voor moeders die in verwachting zijn, heeft bovendien een verband gelegd tussen de ontwikkeling van kinderen. Het hoogste risico op een laag IQ wordt geassocieerd met het consumeren van minder dan 340 mg per week vis tijdens de zwangerschap.