Waarom is vis zo gezond?

Waarom is vis zo gezond?

'Je moet twee keer per week vis eten, dat is gezond!'. Je zal het ongetwijfeld vaker gehoord hebben. Vis is nou eenmaal ook erg gezond om te eten, maar wat maakt een vis nou zo gezond? En kan je beter vis eten dan bijvoorbeeld vlees? Vis is gezond omdat het boordevol vitaminen, eiwitten en mineralen in zeitten. Maar wat helemaal goed voor je is, en vrijwel uniek is aan de vele vette vissen, zijn de Omega-3 vetzuren. 

In vis zitten enorm veel verschillende soorten vitaminen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine A, die erg belangrijk is voor je ogen. Heb je een tekort aan vitamine A? Dan zijn oog-kwalen een mogelijk gevolg. Vitamine D is weer belangrijk voor de huid en hersenen, maar ook voor je botten en tanden. Vis zit vol met deze vitaminen, maar ook met bijvoorbeeld vitamine B12, wat weer goed is voor het zenuwstelsel. \

Het belangrijkste mineraal wat we in vis vinden is jodium. Jodium is belangrijk voor het efficiënt functioneren van onder andere je schildklier door de natuurlijke ontstekingsremmende werking. Ook zit er in veel soorten vis het mineraal Zink. Dit mineraal helpt je immuunsysteem om een goede weerstand op te bouwen en te onderhouden. Het is geen geheim dat een goede weerstand op zijn beurt weer voorkomt dat je last krijgt van allerlei kleine en grote kwaaltjes.

Maar wat vis écht gezond maakt, is de aanwezigheid van Omega-3 vetzuren. 

Omega-3 is onontbeerlijk voor veel processen in het lichaam:

  • De groei van het lichaam
  • Onderhoud van het bloed en de bloedvaten
  • Functioneren van de hersenen
  • Functioneren van het zenuwstelsel
  • Herstel van de huid
  • Onderhoud van je hormoonhuishouding
  • Helpt je immuunsysteem
  • Goed voor de ogen
  • Helpt om je cholesterol laag te houden.
Slideshow overlay afbeelding Want vis is feest